Windows 11 Home & Pro (Aktiveringsinstruktioner)

Här ska vi visa dig hur du genomför en ominstallation eller nyinstallation av Windows 11 med USB minne. För att du ska kunna installera i enlighet med våra instruktioner så ska du ha tillgång till ett USB flashminne på minst 8 GB.

När du bara behöver aktivera Windows 11 och inte ska om-installera eller nyinstallera så kan du klicka här för att få instruktioner för aktivering av produktnyckel.

Om du däremot inte har Windows 11 installerad på din dator, så behöver du göra en nyinstallation, enkla stegvisa instruktioner nedan.

INSTALLERA WINDOWS 11 MED USB FLASHMINNE

Här ska vi gå igenom hur du nyinstallerar Windows 11 med USB minne. Se till att du har ett USB minne på minst 8 GB samt att det inte har information som du vill spara för den kommer att raderas. Vi rekommenderar alltid att säkerhetskopiera alla filer antingen på en extern hårddisk eller molnlagringstjänst.

STEG 1: Börja på Microsofts nedladdningssida

Klicka på länken här nedan för att komma till Microsofts officiella sida för nedladdningar.

Windows 11 (Klicka här!)

STEG 2: Hämta Media Creation Tool

Du klickar på Ladda ned verktyget nu för att få Media Creation Tool. Detta verktyg måste du ha för att kunna skapa installationsfiler för Windows 11.

STEG 3: Öppna verktyget

När filen har laddats ner ska du högerklicka på den. Välj Öppna för att verktyget ska öppnas.

STEG 4: Godkänn licensvillkoren

Nu måste du godkänna licensvillkoren. Det gör du genom att klicka på Acceptera. Då godkänner du och så går installationsprocessen vidare.

STEG 5: Välj språk för installation

Nu kan du välja språk. Rekommendationen för de allra flesta är att välja svenska som språk samt Windows 11 för utgåva. Därefter kan du klicka på Nästa för att gå vidare.

STEG 6: Installera på USB-minne

Nu ska du ange att du vill skapa din installationsfil för Windows 11 på ett USB-minne. När du har valt detta klickar du vidare på Nästa.

STEG 7: Välj USB-flashminne

Nu väljer du ditt USB-minne i listan som visas över enheter som går att plocka loss. Därefter så klickar du på Nästa.

Det är som nämnt tidigare viktigt att ditt USB-minne är tomt. Om det finns filer på det så kommer de att raderas automatiskt med denna process!

STEG 8: Vänta på nedladdningen

Nu kommer Windows 11 verktyget att laddas ner till ditt USB-minne. Det här kan ta några minuter så du får vänta med tålamod.

STEG 9: Slutför

Nu kan du använda ditt USB-minne för installationsprocessen och det är bara att klicka på Slutför för att komma vidare

Nu kan du installera Windows 11 på din dator. Här följer stegen för installation med ditt USB-minne.

STEG 1: Stäng av dator och anslut USB-minnet

Börja med att stänga av datorn. Sätt sedan in ditt USB-minne i en av USB-portarna som finns på datorn. Sedan kan du starta datorn.

Det här bör leda till att installationen drar igång automatiskt och då kan du gå vidare till Steg 2. Om detta inte sker gör du följande för att tala om för datorn att den ska starta från ditt USB-flashminne:

• Starta datorn och tryck genast på DELETE, F2, F8 eller F1. Du ska klicka flera gånger för att på så vis nå moderkortets inställningar, det som kallas för BIOS. Du bör få information om vilken knapp du ska klicka på när datorn väl startar för att ta dig till BIOS.
  • I BIOS letar du upp Boot Priority eller Boot Order. Det här bör du finna i menyn Inställningar (Settings på engelska).
  • Klicka nu på Boot Option #1 och välj att dra igång datorn från ditt USB-minne.
  • Stäng ner BIOS och gör en omstart genom att välja Exit och Save Settings.

STEG 2: Välj språk, tid och valutaformat

Nu ska du välja format för språk, tid och valuta. Du ska också välja tangentbordslayout för Windows 11. Därefter klickar du på Nästa och vidare klickar du på Installera nu.

STEG 3: Skriv in produktnyckeln

Nu ombeds du skriva in din produktnyckel. Du anger den licensnyckel som vi skickade till dig med email. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 4: Välj operativsystem

Nu ska du välja det operativsystem som du vill installera på datorn. Det kan vara Windows 11 Pro eller Windows 11 Home. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 5: Godkänn licensvillkor

Nu ska du godkänna licensvillkoren genom att kryssa för alternativet Jag accepterar licensvillkoren. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 6: Välj installation

Nu väljer du vilken typ av installation du ska genomföra. Om det är en nyinstallation väljer du Anpassad: Installera bara Windows Avancerat.

STEG 7: Välj hårddisk

Nu väljer du en tom hårddisk att installera Windows 11 på. Klicka på Nästa för att dra igång installationen.

Det går att välja en hårddisk som inte är tom. Då väljer du Ta bort eller Formatera. Sedan är det bara att välja hårddisk och klicka på knapparna som du ser under den.

STEG 8: Börja med inställningar

Nu är du i stort sett klar med din installation av Windows 11 men du måste ta hand om inställningarna. Välj Använd standardinställningar.

STEG 9: Logga in

Logga nu in med ditt Microsoft användarkonto. Du måste inte göra detta i det här skedet. Du kan hoppa över genom att välja Hoppa över det här steget.

STEG 10: Skapa konto

Nu kan du skapa ett konto för din dator. Välj ditt användarnamn och lösenord för kontot. När du är klar kan du klicka på Nästa.

STEG 11: Kom igång med Windows 11!

Du har nu installerat Windows 11 på din dator. Det betyder att du nu äntligen kan börja använda Windows 11!