Windows 10 Home & Pro (Aktiveringsguide)

Här går vi igenom hur du kan nyinstallera eller om-installera Windows 10 med ett USB-minne. För att kunna följa vår guide ska du ha ett USB-flashminne på minst 8 GB.

Om du bara behöver aktivera Windows 10 och inte vill nyinstallera eller om-installera så kan du klicka här för att få instruktioner för aktivering av produktnyckel.

Om du däremot inte har Windows 10 installerad på din dator, så behöver du göra en nyinstallation, enkla stegvisa instruktioner nedan.

INSTALLERA WINDOWS 10 MED USB-MINNE

Här ska vi visa dig hur du gör en nyinstallation av Windows 10 med USB-minne på din dator. Se till att du har ett USB-minne på minst 8 GB och flytta på data som du inte vill förlora från USB-stickan.

STEG 1: Ladda ner Windows 10

Börja med att klicka på länken här nedan för att komma till Microsofts officiella sida där du kan ladda ner Windows 10.

Windows 10 (Klicka här!)

STEG 2: Öppna verktyget

När filen har laddats ned till din dator kan du högerklicka på den. Välj nu Öppna för att öppna verktyget.

STEG 3: Godkänn licensvillkoren

För att komma vidare ska du godkänna licensvillkoren för verktyget. Det gör du genom att klicka på Acceptera.

STEG 4: Skapa installationsmedia

Nu kan du om-installera på datorn du använder just nu eller välja att installera Windows 10 på en ny dator. Klicka i Skapa installationsmedia och klicka sedan på Nästa.

STEG 5: Välj språk

Nu kan du välja språk såväl som den utgåva och arkitektur du vill ha. Rekommenderade inställningar för de flesta datorer är svenska som språk, Windows 10 som utgåva samt 64-bitar (x64) för arkitektur. När du är klar med dina val klickar du på Nästa.

STEG 6: Installationsfil på USB-minne

Nu ska du välja att lägga din installationsfil för Windows 10 på ditt USB-flashminne. Klicka sedan på Nästa.

STEG 7: Välj USB-minne

Du kommer att få en lista med enheter som går att flytta på som din USB-minnessticka. Här väljer du ditt USB-minne och därefter klickar du på Nästa.

Tänk på att eventuella filer som fortfarande finns på ditt USB-minne kommer att försvinna i detta skede. De bör vara sparade om du inte vill förlora informationen!

STEG 8: Vänta på nedladdning

Nu kommer Windows 10 verktyget att laddas ner till USB-minnet. Det här kan ta några minuter så vänta med tålamod på att det blir klart.

STEG 9: Slutför

Nu är ditt USB-flashminne redo för installationen. Klicka på Slutför och gå vidare till nästa steg.

Nu kan du installera Windows 10 på din dator. Här följer stegen du tar för att installera Windows 10 med USB-minne.

STEG 1: Stäng av dator och anslut USB-minnet

Börja med att stänga av datorn. Sätt sedan in ditt USB-minne i en av USB-portarna som finns på datorn. Sedan kan du starta datorn.

Det här bör leda till att installationen drar igång automatiskt och då kan du gå vidare till Steg 2. Om detta inte sker gör du följande för att tala om för datorn att den ska starta från ditt USB-flashminne:

• Starta datorn och tryck genast på DELETE, F2, F8 eller F1. Du ska klicka flera gånger för att på så vis nå moderkortets inställningar, det som kallas för BIOS. Du bör få information om vilken knapp du ska klicka på när datorn väl startar för att ta dig till BIOS.
  • I BIOS letar du upp Boot Priority eller Boot Order. Det här bör du finna i menyn Inställningar (Settings på engelska).
  • Klicka nu på Boot Option #1 och välj att dra igång datorn från ditt USB-minne.
  • Stäng ner BIOS och gör en omstart genom att välja Exit och Save Settings.

STEG 2: Välj språk, tid och valutaformat

Nu ska du välja format för språk, tid och valuta. Du ska också välja tangentbordslayout för Windows 10. Därefter klickar du på Nästa och vidare klickar du på Installera nu.

STEG 3: Skriv in produktnyckeln

Nu ombeds du skriva in din produktnyckel. Du anger den licensnyckel som vi skickade till dig med email. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 4: Välj operativsystem

Nu ska du välja det operativsystem som du vill installera på datorn. Det kan vara Windows 10 Pro eller Windows 10 Home. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 5: Godkänn licensvillkor

Nu ska du godkänna licensvillkoren genom att kryssa för alternativet Jag accepterar licensvillkoren. Därefter klickar du på Nästa.

STEG 6: Välj installation

Nu väljer du vilken typ av installation du ska genomföra. Om det är en nyinstallation väljer du Anpassad: Installera bara Windows Avancerat.

STEG 7: Välj hårddisk

Nu väljer du en tom hårddisk att installera Windows 10 på. Klicka på Nästa för att dra igång installationen.

Det går att välja en hårddisk som inte är tom. Då väljer du Ta bort eller Formatera. Sedan är det bara att välja hårddisk och klicka på knapparna som du ser under den.

STEG 8: Börja med inställningar

Nu är du i stort sett klar med din installation av Windows 10 men du måste ta hand om inställningarna. Välj Använd standardinställningar.

STEG 9: Logga in

Logga nu in med ditt Microsoft användarkonto. Du måste inte göra detta i det här skedet. Du kan hoppa över genom att välja Hoppa över det här steget.

STEG 10: Skapa konto

Nu kan du skapa ett konto för din dator. Välj ditt användarnamn och lösenord för kontot. När du är klar kan du klicka på Nästa.

STEG 11: Kom igång med Windows 10!

Du har nu installerat Windows 10 på din dator. Det betyder att du nu äntligen kan börja använda Windows 10!