Windows 7 (Aktiveringsinstruktioner)

Här kommer vi att gå igenom hur du installerar om eller gör en ny-installation av Windows 7 med USB. För att kunna genomföra installationen ska du ha ett USB-flashminne på minst 8 GB.

Installera Windows 7 med USB-flashminne – Steg för steg

Här kommer vi att gå igenom hur du nyinstallerar Windows 7 med USB-flashminne. Se till att du har en USB-sticka med minst 4 GB minne. Vi kan rekommendera att du ser installationen i videoformat om du tycker att det är svårt att följa installationsguide med text.

STEG 1 – Ladda ner Windows 7 installationsfil

Klicka på en av länkarna härnedan för att ladda ner installationsfilen för Windows 7. Det här är filen vi kommer att använda oss av under installationsprocessen så det är viktigt att du väljer rätt version.

Notera att du kan ändra språket senare via inställningarna för Windows 7.

Windows 7 Professional (ENG) (64 Bit) – klicka för att ladda ner!

Windows 7 Professional (ENG) (32 Bit) – klicka för att ladda ner!

Windows 7 Home Premium (ENG) (64 Bit) – klicka för att ladda ner!

Windows 7 Home Premium (ENG) (32 Bit) – klicka för att ladda ner!

Windows 7 Ultimate (ENG) (32 Bit) – klicka för att ladda ner!

Windows 7 Ultimate (ENG) (64 Bit) – klicka för att ladda ner!

STEG 2 – Klicka in på Rufus.ie

Klicka in på: https://rufus.ie/sv/

STEG 3 – Kopiera till USB-flashminnet

Se instruktioner i videoformat. Det är viktigt att ditt USB-minne är större än ISO-filen för att detta ska fungera. En annan sak som du bör känna till är att all data som finns på USB-minnet kommer att raderas. På grund av detta så måste du spara allt som eventuellt finns på minnet om du vill behålla all data.

Nu kan du installera Windows 7 med USB flashminnet. Följ bara följande steg:

STEG 1 – Stäng av din dator

Först ska du stänga av din dator. När den är av sätter du i ditt USB-minne i en av datorns USB-portar.

Om din Windows installation nu sätter igång går du vidare till Steg 2. Om den inte går igång så gör du följande för att datorn ska förstå att den ska starta från ditt USB-minne:

• Starta datorn och tryck genast på DELETE, F2, F8 eller F1. Tryck flera gånger för att på detta vis nå moderkortets inställningar. Det som kallas för BIOS. Ibland så står det när datorn dras igång vilken knapp du ska trycka på för att nå BIOS.
  • I BIOS så letar du upp Boot Priority eller Boot Order. Det här alternativet brukar finnas under Inställningar (Settings på engelska).
  • Klicka på Boot Option #1. Välj nu att starta datorn från USB-minnet.
  • Stäng ner BIOS och starta datorn igen via Exit and Save Settings menyn.

STEG 2 – Ställ in språk och region

Nu väljer du språk och region.

STEG 3 - Installera

Klicka på Installera nu för att installera!

STEG 4 – Acceptera licensvillkor

Du accepterar licensvillkoren och så klickar du vidare med knappen Nästa

STEG 5 – Du får 2 alternativ:

1. Föra över data från Windows XP, Visa eller Windows 7 operativsystem. Om du vill göra detta klickar du på Uppgradera.

2. Ny installation en så kallad Clean Install. Här klickar du på  Anpassad  ( Avancerad ). Nummer 2 är perfekt för dig som kommer från Windows 8.1, 10, 11 eller vill ha en säker och korrekt installation.
Om du väljer nummer 2,  Anpassad, så måste du tänka på att all data kommer att försvinna. Därmed är det viktigt att du har säkerhetskopior på sådant som du inte vill förlora. Om något går snett när du installerar är det ju bra att ha tillgång till data som du kan behöva längre fram.
När du väljer Anpassad så är detta skärmen du kommer att se. Nu kan du välja den del som du vill installera ditt system på. I det här exemplet så är det bara en hårddisk som är aktuell.
När du vill formatera disken som finns så ska du klicka på Drive-alternativ (det vill säga utökad) för att sedan formatera i fönstret som följer.
Nu har vi gått igenom alla steg som krävs för att systemet ska installeras på datorn. Var medveten om att datorn kan starta om flera gånger.
När det hela är klart och operativsystemet är installerat ska du ange produktnyckel för att aktivera det.